Cam balkon sistemleri ile dairelerimizin balkonlarını kapatmamızın en önemli nedenlerinden birisi de; balkonlarımızı dış dünyanın etkilerinden bir nebzede olsa korumaktır. Cam balkon uygulaması sonrasında artık balkona sık kullanmadığımız eşyaları ve bir takım gıda maddelerini depolama şansımız oluşmaktadır. Fakat yağmur ya da kar yağışı sonrası cam balkonumuzdan içeri su sızması depoladığımız malzemelerin bozulmasına ya da koyduğumuz eşyaların deforme olmasına neden olabilmektedir. Bu durum da oldukça can sıkıcı nedenler doğurabilmektedir.
Cam balkon satıcıları genellikle balkonda oluşabilecek sıkıntılar konusunda bizleri önceden uyarmazlar. Oysa ki her cam balkon üreticisi de, montajcısı da bazı durumlarda uyguladıkları sistemlerin su sızdırabileceğini bilirler. Bu durumları ve önlemleri yazımızda detaylıca ele almaya çalışalım.
Cam Balkon Neden Su Alır?
Daha önce PVC ya da bilinen adıyla Pimapen kullanılan balkonlar ya da pencere ve kapılarda bu tür bir sorunla karşılaşmadığınız için cam balkonlarda da böyle bir sorunun olabileceğini düşünmezsiniz. Cam balkon sistemlerini pvc ürünlerinden ayıran en önemli fark; hareketli sistemler olmasıdır. İstediğiniz de açıp kapatabildiğiniz, her bir kanat camını dilediğiniz konumda tutabildiğiniz bu sistemin yalıtımı pvcler kadar güçlü olmayacaktır. Çünkü pvc sistemler uygulandıkları konuma bir kez takılır ve sabitlenir. Cam balkon sistemleri sürekli hareket etmek üzere tasarlanmıştır.
Bu tür bir uygulama yaptırmak için araştırmalara başladığınız zaman ilk öğrendiğiniz bilgilerden bir taneside mutlaka montajın kaliteli ustalar tarafından yapılması gerektiğidir. İşte neden kaliteli bir usta kullanmanız gerektiğinin cevabıda burada yatmaktadır. Çünkü en kusursuz binada bile balkonlarda 1 ya da 2 cm eğimler ya da yükseklik farkları olabilmektedir. Oysa cam balkon sistemi bir bütün olarak ve düz hazırlanmak zorundadır. Bu eğim ve açıklıklar ise silikon, mastik ya da çeşitli dolgu malzemeleri ile kapatılmaktadır. Bu kapatma işlemlerinin düzgün yapılması tamamen işçilikle alakalı olup, eğer düzgün yapılmazsa balkonunuz içeri su sızdıracaktır.
Ayrıca bu kapatma malzemelerinin kaliteside oldukça önemlidir. Serbest piyasada artık her ürünün birden çok kalitede ve fiyatta muadilleri bulunmaktadır. Düşük kalite bir silikon da zamanla özelliğini kaybedip su sızdırmaya başlayacaktır. Mastik ise sadece dolgu malzemesidir. Her hangi bir yalıtım fonksiyonu bulunmamaktadır. Bu haliylede silikona göre fiyatları daha uygundur. Pek çok cam balkon firması mastik ya da alt kalite silikonlar kullanarak maliyetlerini düşürme yoluna gitmektedir. Bu tür firmaların uyguladığı cam balkon sistemleri ise su almaya oldukça müsaittir.
Kapatma ve izolasyon hatalarının yanı sıra cam balkonlar fitil adını verdiğimiz her bir camın kenarında yer alan malzemelerden de su alabilmektedir. Eskiden sıkça kullanılan plastik fitiller bu tür su sızıntılarının birinci nedenlerindendir. Çünkü plastik fitiller zamanla sararır, sertleşir, kırılır ve özelliğini kaybeder. Bu durumda da bu fitillerin arasından içeri su sızması kaçınılmazdır.
Son yıllarda sıkça kullanılan alüminyum fitiller ise bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır. Fakat yine işçilik sorunları bu tür malzemelerinde su sızdırmasına neden olmaktadır. Uygun yere uygun özellikte ve açıda fitillerin uygulanmaması, fitillerin boylarının kısa olması gibi imalat hataları maalesef balkonunuzun içeri su almasına neden olacaktır.
Cam balkonlar neden sızdırır? Sorusuna verilebilecek son cevap ise; tamamen hatalı imalat sonucunda cam balkonun balkonunuza uygun yapıda olmaması gelebilir. Alınan hatalı ölçü ya da ölçü sonrası yapılan hatalı imalat sonucunda camlar kısa olabilir, kasa ya da baza boyları uzun ya da kısa olabilmektedir. Bu tür bir yanlışlık eğer düzeltilmeden uygulama yapılırsa cam balkon yine su alacaktır.
Cam Balkonum Su Alıyor Ne Yapmalıyım?
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız nedenlerden bir ya da bir kaçı nedeniyle hali hazırda bulunan cam balkonunuz su alıyor olabilir. Ne kadar özenilse, dikkat edilse bile bu sorunla karşılaşılabiliyor. Bu durumda öncelikli olarak yapmanız gereken uygulamayı yaptırdığınız firmayı arayarak durumu bildirmek. Çünkü cam balkonun su sızdırması konusu garanti kapsamına giren bir konudur ve montajı gerçekleştiren firmanın bu durumunu düzeltmesi gerekmektedir. Fakat piyasada çok sayıda merdiven altı imalat yapan, firma olmayıp bireysel çalışan usta olduğundan dolayı genelde aramalarınız ya sonuçsuz kalacak ya da karşınızda bir muhatap bulamayacaksınız. Unutmayın ki işinde profesyonelleşen ve kurumsal yapıda ki firmalar sorunsuzluğu değil, yapılan işin arkasında durmayı taahhüt ederler. Bu tarz firmalara işinizi teslim ettiğiniz zaman olası bir problemde hemen sorununuzu çözüme kavuşturacaklardır. Cam balkon firmasına ulaşamadınız ya da ulaşsanız bile sorununuz çözüme kavuşmadı. Kendi başınıza kaldınız. Su sızdırma problemine karşı kendi imkanlarınızla neler yapabilirsiniz? Şimdi bunlara göz atalım.
İlk olarak sorunun nereden kaynaklandığını çözmemiz gerekmektedir. Bunun içinde suyun balkonunuza nereden aktığını önem taşır. Su sızıntıları genellikle kasa dediğimiz cam balkon sisteminin en altında bulunan tekerleklerin içine girdiği alüminyum bölümün altından olur. Eğer sizinde sızıntınız bu bölgelerdense tam olarak sızıntının geldiği yere denk gelen dışarı bölüme bakmalıyız. Burada yalıtım sağlamak amacıyla silikon ya da benzeri bir madde uygulanmış mı? Cevabınız evet ise uygulanan bu maddenin deforme olup olmadığını kontrol ediniz. Sonrasında ise aynı işlemi balkonun iç kısmı içinde yapınız. Muhtemelen burada ya silikon yoktur ya da yapısı bozulmuştur. Bu durumlarda eğer silikon çekmeyi biliyorsanız bir silikon tabancası ile bu bölgeye yeniden silikon çekiniz. Eğer bilmiyorsanız bu işte deneyimli birilerinden yardım almalısınız. Silikon çekme işlemi her ne kadar basit görünsede ustalık isteyen bir iştir. Hem estetik açıdan hemde ileride buna benzer bir sorun yaşamamak için bu konuda özenli davranınız.
Eğer açık olarak gördüğünüz alan silikon ile kapatılamayacak kadar büyükse; köşebent adını verdiğimiz yine alüminyumdan üretilen kapama malzemesini kullanarak bu açıklığı en aza indirme çalışabilirsiniz. Köşebentlerin pek çok ebatta ve renkte çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden sizin ihtiyacınıza en uygun seçeneği seçmeniz estetik açıdan oldukça önemli bir konudur. Köşebent ile kapama işleminden sonra mutlaka silikon ile köşebent uygulanan bölümlerin kenarlarını kapatınız. İçeriye artık su sızmayacağından emin olunuz.
Kontrollerinize rağmen silikon çekilen bölümlerde bir probleme rastlamadıysanız; kasanın içerisine birikip oradan balkonunuza taşıyor olabilir. Bu durumda kasanın dış tarafında su tahliyesi için delikler açılmış mı? Kontrol ediniz. Eğer bu delikler açılmamışsa ya da açılan delikler yeterli gelmiyorsa bir matkap yardımıyla kendiniz de ekstra tahliye delikleri açabilirsiniz. Eğer bu konuda deneyiminiz yoksa bir uzmandan yardım istemekten çekinmeyiniz.
Su sızıntıları cam balkon sisteminin altından değil de üst tarafında yine kasa dediğimiz en üst bölümde ki alüminyum parçadan oluyorsa sorun yukarıda anlattıklarımızla aynı olabilir. Anlattığımız işlemleri yukarı taraf içinde deneyebilirsiniz. Fakat yüksek bir bölgede çalışmak oldukça tehlikeli olacağı için gerekli güvenlik önlemlerini almadan bu işe başlamayınız.
Su sızıntılarının nedenlerinden bir diğeri olan fitil konusu ise biraz problemlidir. Burada öncelikli olarak fitillerin boylarının doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer fitillerin altında ya da üstünde boşluklar varsa su sızıntısı buralardan geliyor olabilir. Bu durumda fitillerinizin cam balkon sistemine uygun olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Bu değiştirme işlemini kendiniz de yapabileceğiniz gibi deneyimli birilerinden de yardım isteyebilirsiniz. Eğer fitilleriniz alüminyum fitil yerine eski tip plastik fitillerdense bu fitilleri alüminyum ile değiştirmeniz menfaatinize olacaktır.
Fitilleriniz alüminyum fitil ve üst ve alt taraflarında boşluklar yok fakat yine de aralardan su sızdırıyorsa; camların fitillerin arasına tam geçip geçmediğini kontrol ediniz. Eğer camlar fitillerin arasına geçmiyorsa arada bir boşluk oluşacak ve bu boşluk neticesinde cam balkonunuzun son kanadını kapatamayacaksınız. Fakat boşluk olmasına rağmen sistemi tamamen kapalı konuma getirebiliyorsanız sistemsel bir hata söz konusu olup en iyi ihtimalle tek camınızı değiştirmek suretiyle bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Tek camı değiştirmek için ise mutlaka işinde deneyimli bir cam balkon firmasını tercih etmeniz menfaatinize olacaktır.
Isıcamlı Cam Balkonlarda Su Sızdırır Mı?
Isıcamlı cam balkon sistemleri, standart katlanır cam balkon sistemlerine göre yalıtım özellikleri arttırılmış ürünler olmasına rağmen; yukarı da anlattığımız nedenlerin bir çoğu sistemden bağımsız sorunlardır. Bu nedenle ısıcamlı cam balkonlar da eğer doğru montaj gerçekleşmesse su alacaktır.
Cam Balkon Sistemlerinde %100 Su Sızdırmazlık Mümkün Müdür?
Cam balkonlar hareketli parçaların bir araya gelmesinden oluşan sistemlerdir. Bu nedenle hiç bir montaj ustası ya da firma %100 su sızdırmazlık garantisi veremez. Fakat günümüzde %99 civarında bir garantiden söz etmek doğrudur. Buda balkonunuzun durumuna göre verilmektedir. CAMBALKONYAPI sistemleri kullanan müşterilerimizin pek çoğunda su sızdırması problemi görülmemekle beraber, içeri su alan sistemlerde yalnızca bir kaç damla şikayetiyle gelmektedir. Bu bir kaç damlanında hayat kalitesine önemli bir zararı olmamaktadır.
Damlalık Sistemine Sahip Cam Balkonlar Su Alır Mı?
Cam balkon ihtiyacının günden güne artması nedeniyle artık yeni çıkan tüm ürünlerde damlalık adı verilen bir su tahliye oluğu bulunmaktadır. Bu oluğun temel amacı fitillerden sızan suları tahliye etmektir. Fakat su sızıntıların çok az bir bölümü fitillerden olmaktadır. Bu oluğun konma amacı cam balkon buğulanması sonucunda camlarda oluşan su damlalarının tahliye edilmesidir. Mutfak balkonlarına uygulanan cam balkonlarda damlalık sistemine sahip modellerin tercih edilmeleri size yarar sağlayacaktır.